Tuesday, August 3, 2010

LELAKI YANG BAKAL KE NERAKA

Pertama:- Ayahnya)
a)abila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya di dunia.
b) Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.
c) Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....
d) Tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.

Kedua:- Suaminya
a) Apabila seorang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya.
b) Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam- kan diri......walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasatidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga:- Abang-abangnya
a) Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula abang-abangnya. .... jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ....tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

Keempat:- Anak Lelakinya
a) Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabk an di akhirat kelak....... nantikan tarikan ibunya. Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat...maka kaum lelaki yang bergelar ayah /suami /abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidak silap

Firman ALLAH S.W.T.:-"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA,DIMANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA DAN BATU-BATU... .."Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda, abang-abang anda sertaanak-anak lelaki anda...kesiankanlah mereka dan diri kamusendiri..... .jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguhdan dengan ikhlas..Akhir kata, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarikdan tertarik.... oleh mana-mana pihak ?????Harga seseorang muslim adalah sangat berharga.

ALLAH S.W.T. nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA... semua kaum muslim masuk syurga..... janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji ALLAH S.W.T.SEMOGA KITA SEMUA TERGOLONG DARI AHLI SYURGA YANG MEMASUKI-NYA TANPA HISAB

0 Comments:

Post a CommentPuteriku Farah


Make your own Countdown Clocks

Template by:
Free Blog Templates